Küresel iklim krizine karşı farkındalık sağlamak, gençlerin doğaya olan ilgilerini arttırarak onlar üzerindeki sanal dünyanın ve küresel salgının yarattığı olumsuz etkileri azaltmak ve Başiskele’deki tarihi, turistik ve doğal güzellikleri, ilçedeki gençlere bilimsel geziler ve eğitimler yoluyla tanıtarak, gençlerin bölgesel doğa rehberi olmaları için ön ayak olmak. Ayrıca Samanlı Dağları’nın Başiskele kesimindeki ormanlık alanlarda yetişen, yabani karayemiş, kestane, fındık, armut ve elma gibi meyve ağaçlarının daha verimli meyve ağacına dönüşümünü sağlayan aşılama seferberliğini, aşılama eğitimleri yoluyla hayata geçirmek ve bu sayede Başiskele ’nin flora ve faunasını (orman meyveleri, ağaç çeşitleri ve bitki ve hayvan türlerini) başta gençler olmak üzere ilçe halkına, yapılacak keşif gezileri ile tanıtmak için Kocaeli Kent Konseyi tarafından finanse edilen ve Başiskele Eğitim ve Kültür Derneği’nin yürütmekte olduğu ‘Samanlı Dağlarında Geleceğe Bir Miras Bırak’’ projesinde kursiyerler kapanış toplantısında sertifikalarına kavuştu. Sertifika törenine Başiskele Kaymakamı Necip ÇAKMAK, Başiskele Belediye Başkanı Mehmet Yasin ÖZLÜ, Disk Gen. Bşk. ve Türkiye Lastik-İş Sendikası Gen. Bşk. Alaattin SARI Dernek başkanları ve yöneticileri ve kursiyerler katıldı.
Proje ile ilgili bilgi veren dernek yöneticisi ve proje koordinatörü E.Emin ÖZTÜRK’’ Ağaç geleceğe bırakılan en iyi mirastır mottosundan yola çıkarak bu projeyi hazırladık. Projemizin esin kaynağı ise köylerde ve kırsal kesimde aşı zamanı ormanları gezip yabani ağaçları aşılayan insanlar. Bu proje ile hem bu geleneği sürdürmek ve genç nesillere aktarmak hem de böyle insanların sayılarını artırmayı hedefledik ve 48 saatlik ağaç aşılama eğitimleri vererek Samanlı Dağları’ndaki bazı yabani meyve ağaçlarını aşılattık. Ayrıca, yeşilin ve mavinin buluştuğu ve birçok doğal güzelliğe sahip Başiskele yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri. Fakat bu bölgeyi detaylı bir şekilde tanıyan ve bu turistleri gezdirecek alan rehberi hemen hemen hiç yok, bu proje kapsamında 88 saatlik teorik ve uygulamalı Kırsal Turizm Etkinlikleri eğitimleri vererek gençlerin Bölgesel Doğa Rehberi olmaları için ön ayak olduk.
Proje faaliyetleri kapsamında Bahçecik Kültür ve Dayanışma Derneği ile işbirliği yaparak ilçenin tarihi, kültürü, iklimi, flora ve faunası hakkında ilçe halkına çeşitli seminerler verdik.
Başiskele Yöresinin Ağaç ve Bitki Türleri Kitapçığını hazırladık.
Yuvacık Baraj Havzası, Samanlı Dağları, Başiskele tarihi yapıları, kanyon ve yaylaları gibi ilçenin doğal, kültürel ve tarihi güzelliklerini tanıtmak için ilçe halkına yönelik uzmanlar eşliğinde bilimsel geziler yaptık
2113 kişiye 20 sorudan oluşan Başiskele’yi ne kadar tanıyorum testini uyguladık’’